Je bekijkt nu Zo kun je beschadigd beton of steen repareren

Zo kun je beschadigd beton of steen repareren

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Bouw

Als jouw huis een betonnen of stenen fundering heeft, heb je misschien gemerkt dat er na verloop van tijd scheuren zijn ontstaan. Deze kleine breuken kunnen onschuldig zijn, maar ze kunnen ook leiden tot grotere problemen als ze niet worden gecontroleerd. Reparaties aan beschadigde betonnen en stenen funderingen kunnen kostbaar zijn, dus die wil je liever vermijden. Het repareren van de fundering hoeft geen grote klus te zijn, maar je moet wel weten hoe je het moet aanpakken. In dit artikel lees je hoe je beschadigde betonnen of stenen funderingen kunt repareren. 

Inspecteer de fundering 

Voordat je begint met het repareren van een betonnen of stenen fundering met reparatiemortel, moet je ervoor zorgen dat de muren en de fundering van het huis gezond zijn. Begin met het zoeken naar scheuren in de funderingsmuren of dak. Als je die vindt, schakel dan een professionele ploeg in om jouw huis te inspecteren op structurele grote schade. Als er geen schade is, kun je doorgaan met de rest van de reparaties. Een andere manier om te controleren op funderingsschade is met een hydrometer. Een hydrometer is een instrument dat wordt gebruikt om de relatieve vochtigheid in de lucht te testen. Met dit instrument kun je bepalen of de fundering vochtig is. Zo ja, dan heeft de fundering schimmel – wat gevaarlijk kan zijn. Als de fundering vochtig is, moet je meteen een professionele inspectie laten uitvoeren.

Repareer kleine scheuren

Als de fundering kleine scheurtjes heeft, kun je deze repareren met een dik, flexibel type betonkit. Afdichtmiddelen zijn een snelle en goedkope manier om scheuren in beton of steen te repareren. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen, en ze zijn ontworpen om beton te versterken. Ze kunnen meestal worden gevonden bij bouwbescherming webshops en veel supermarkten. Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het repareren van kleine scheuren in je fundering. Ten eerste, zorg ervoor dat de scheur is kleiner dan de grootte van een creditcard. Als dat zo is, kun je het maar beter meteen repareren. Je moet er ook voor zorgen dat er geen resterend water in de scheur blijft. Als je merkt dat er water in de scheur zit, zou je dat eerst moeten verwijderen. 

Repareer grotere scheuren

Als de fundering grotere scheuren heeft, kun je deze repareren met betonnen of stenen patches. Je kunt ook proberen deze scheuren op te vullen met een polymeerlijm voor buiten, maar laat dat een laatste poging zijn. Er zijn verschillende manieren om grotere scheuren in  beton of steen te repareren. Een van de beste manieren is het gebruik van expansieschuim. Dit is beschikbaar in een vloeibare of uitzettende schuim vorm – en het kan direct worden toegepast op de scheuren. Polymere lijmen zijn ook geweldige manieren om scheuren in  beton of steen te dichten. Net als de vloeibare expanderende schuimen, kunnen deze worden toegepast op de scheuren. Een andere geweldige manier om grotere scheuren in beton of stenen fundering te repareren is met een epoxy patching materiaal. Epoxy patching materialen zijn er in verschillende vormen, zoals beton patching strips en mortel reparatie stenen.

Stabiliseer de fundering

Als er scheuren in de betonnen of stenen fundering zitten, moet je deze stabiliseren zodat de fundering niet verschuift. Dit zal voorkomen dat de scheuren groter worden. Je kunt dit doen door een laag zand toe te voegen aan de bovenkant van uw bestaande beton of steen. Je kunt ook gieten met een nieuwe laag van beton of slurry steen – de vloeistof die wordt gevormd wanneer je cement en water mengen. Nadat je deze nieuwe laag hebt gestort, kun je eventuele scheuren opvullen met een dikke, flexibele soort betonkit. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe laag beton of steen sterk is, kun je ook een laag betonstaal in de laag aanbrengen. Dit is een zeer sterke manier om de nieuwe laag beton of steen te stabiliseren.