Kwaliteit

Alles wat u moet weten over keramiek

Metselbaksteen kwaliteit

Wat is de gemakkelijkste manier om een huis of een muur te bouwen? Met stenen natuurlijk! Ze zijn eenvoudig te gebruiken, goedkoop, aantrekkelijk om naar te kijken en kunnen honderden jaren meegaan. 

Enkele van de meest beroemde constructies in de geschiedenis zijn gemaakt van baksteen, waaronder delen van de Grote Muur van China en veel van de structuren die tijdens het Romeinse rijk zijn gebouwd.

Wat is baksteen?

Steen is een natuurlijk bouwmateriaal dat je kunt gebruiken zodra je het uit de grond graaft.

nicolas-cool-zR16_EAMA1A-unsplash

Bakstenen daarentegen wordt gemaakt van klei en moet eerst een productieproces ondergaan voordat je ermee kan bouwen. Klei is een natuurlijke grondstof voor keramiek. Het bevat chemische elementen zoals aluminium, silicium en zuurstof.

Als je ooit natte kleigrond hebt opgegraven, weet je dat het dik en plakkerig is. Om van dit kleverige materiaal harde, duurzame bakstenen te maken, moeten de klei in rechthoekige stukken gesneden worden en vervolgens in een oven gebakken worden bij een temperatuur van meer dan 1000 graden.

Bakstenen zijn om verschillende redenen populair als bouwmateriaal. Ten eerste is klei over de hele wereld in grote hoeveelheden beschikbaar en is het maken van bakstenen een vrij eenvoudig proces, waardoor bakstenen zelf relatief goedkoop zijn. Bouwstenen zijn veel lichter en gemakkelijker om mee te werken dan steen en gaan soms langer mee.

Ze zijn aantrekkelijk om naar te kijken, weerbestendig en, net als andere keramiek, zeer goed in het weerstaan van hoge temperaturen. Door verschillende kleien te gebruiken, is het mogelijk om bakstenen in verschillende kleuren te maken. Traditionele rode bakstenen ontlenen hun kleur aan ijzer in hun klei, terwijl gele bakstenen een grotere hoeveelheid kalk of krijt bevatten.

Vindt u deze pagina leuk?

Lees dan snel alles over de specificaties van keramische bakstenen!

Metselbaksteen
kwaliteit

Grondstoffen

Rekening houdend met de grondstoffen die gebruikt worden en de temperatuur waarop het gebakken wordt, kun je baksteen gerust een keramisch materiaal noemen. Het dankt zijn populariteit aan zijn sterkte, vorstbestendigheid, waterbestendigheid en goede warmtegeleiding.

De samenstelling van
keramische bakstenen

Roterende graafmachines halen gemengde klei uit de kleigroeven. In de kern van de klei zitten verschillende elementen, waarvan sommige goed smelten en andere niet. Tijdens het bakken mengen de snel smeltende delen zicht tussen de rest. De verhouding van de verschillende elementen beïnvloed de structurele samenstelling van een keramische baksteen. De klassieke technologie van het steenbakken is gericht op het vervaardigen van producten met een hoge weerstand en het behoud van de juiste vorm.

Tijdens het bakken bekwame smeltloodelementen en lossen die op die erger smelten. De verhoudingen beïnvloeden de samenstelling van een keramische baksteen. Bakstenen kunnen, net als ander keramisch materiaal, voorzien worden van een laagje glazuur.