Keramisch sanitair

Alles wat u moet weten over keramiek

Keramisch sanitair

Gewoon keramiek, geëmailleerde steen of verglaasd porselein, zijn het traditionele materiaal voor apparatuur bedoeld voor de badkamer of de keuken. Gewoon keramiek, geëmailleerde steen of verglaasd porselein, zijn het traditionele materiaal voor apparatuur bedoeld voor de badkamer of de keuken. 

Douches, wastafels en toiletten bestaan grotendeels uit keramisch materiaal.

Vindt u deze pagina leuk?

Lees dan snel alles over de vuurvast keramisch materiaal!

Productie keramisch sanitair

Wat we keramiek noemen (een woord dat afkomstig is van het Griekse” keramikos”, wat klei betekent) is verglaasd porselein of geglazuurde steen dat het voordeel heeft dat het stabieler is tijdens het produceren en minder krimpt. Voor de productie van keramisch sanitair wordt gebruik naast klei, ook gebruik gemaakt van grove en fijne zandsteen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen grote zandsteen en fijne zandsteen. De grove zandsteen krimpt heel weinig, zodat de vorm behouden blijft. Met de fijne zandsteen worden holle onderdelen geproduceerd. Daarvoor wordt een speciale techniek gebruikt waarbij na verhitting het nog vloeibaar materiaal wordt weggezogen om de holtes te vormen. Daardoor wordt het sanitair een stuk lichter.

Douchebakken & wasbakken

Voor douchebakken en wastafels wordt alleen maar grove zandsteen gebruikt om holle delen te vermijden. Het soort zandsteen dat gebruikt wordt, komt voornamelijk uit Frankrijk. In alle gevallen bestaat het mengsel dat gebruikt wordt voor sanitair uit kleipoeder, kaolien (witte klei met hoge zuiverheid), silica of ruwe klei en chamotte (gemalen gekookte klei). 

De stukken worden gevormd, gedroogd, geëmailleerd en gebakken bij een temperatuur tussen 1200 voor het lichtere sanitair en 1400 °C voor douchebakken en wastafels. Door de hoge temperatuur gaat het keramiek verglazen, daarom de term verglaasd porselein.

Vooral Frankrijk is bekend voor het produceren van keramisch sanitair.

Iedereen kent de namen Villeroy & Boch, gelegen in Valence d’Agen, waar douchebakken en wastafels worden geproduceerd in geglazuurd steengoed. In een andere vestiging vervaardigen ze voornamelijk toiletpotten en douchebakken. 

Ook Duitsland heeft een sanitaire fabriek in de Elzas waar dezelfde producten gemaakt worden. Er zijn ook nog enkele bedrijven die die gespecialiseerd zijn in het produceren van sanitaire producten in retrostijl.