Vuurvast materiaal

Alles wat u moet weten over keramiek

Vuurvast keramisch materiaal

Er zijn al enige tijd nieuwe normen vastgelegd voor brandveiligheid in de bouw.

Hoewel dit geen directe invloed heeft op de eigenschappen van stenen en tegels, is het vermeldenswaardig dat de sector zichzelf normen opgelegd heeft voor vuurvaste keramische materialen.

In veel gevallen wordt aan leveranciers van keramische stenen of dakpannen gevraagd om een brandveiligheidsverslag van hun producten te verstrekken. Brandclassificaties zijn vereist om ervoor te zorgen dat, als een gebouw in brand staat, de bouwmaterialen de verspreiding of de intensiteit van een brand niet opvallend verhogen. 

Bepaalde eisen

De eisen voor keramiek zijn niet nodig manier van toepassing, omdat keramiek sowieso een brandwerend materiaal is dat meestal vervaardigd is bij een temperatuur van meer dan 1000 graden. Als er een sigaret op de grond val zal een keramische tegel daardoor niet beschadigd zijn. Bij keramische kookpotten zal het oppervlak niet verschroeien of smelten, aangezien we geen temperaturen van boven de 1000 graden zullen bereiken.

Vuurveiligheidseisen zijn echter niet noodzakelijkerwijs van toepassing op tegels, omdat keramiek een brandwerend materiaal is dat meestal bij meer dan 1000 graden Celsius wordt vervaardigd. Als een brandende sigaret bijvoorbeeld op de vloer valt, zal deze in de meeste gevallen de tegel niet beschadigen. Zelfs hete keukenpannen of koekenpannen zullen het oppervlak van keramische en porseleinen tegels niet verschroeien of smelten.

Vindt u deze pagina leuk?

Lees dan snel alles over keramisch sanitair!

Niet giftig bij brand.

Er zijn veel materialen die bij brand giftige dampen en vluchtige organische stoffen uitstoten. Dit is niet het geval bij keramische materialen. Tijdens de productie van keramiek worden alle organische stoffen die aanwezig kunnen zijn in de klei of het bindmiddel volledig weggebrand. Als gevolg hiervan is het eindproduct inert en kunnen er geen dampen of gassen worden uitgestoten.

Vuurvaste keramische materialen voldoen aan de hedendaagse architecturale trends. Ze worden aangeboden in een breed scala aan maten en kleuren.