Je bekijkt nu Waar moet een rolsteiger aan voldoen?

Waar moet een rolsteiger aan voldoen?

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Bouw

Een rolsteiger kopen is verstandiger dan huren, vooral als u als schilder, of timmerman iedere dag veilig op hoogte wil werken. Maar met welke zaken moet u nu eigenlijk rekening houden tijdens het aanschafproces? Steigers moet namelijk van goede kwaliteit en hiermee betrouwbaar zijn.

Waar moet een kwaliteit rolsteiger aan voldoen?

Het is van belang dat u een rolsteiger gebruikt die van kwalitatief hoogwaardig niveau is. U bent uiteindelijk op hoogte aan het werk en ongelukken zijn zomaar gemaakt. Bij de aankoop is het dan ook belangrijk dat u zeker weet dat de steiger fabriek-af gekeurd is en dat deze voldoet aan de geldende veiligheidsnormen (EN-norm). Andere zaken waar u goed op moeten letten zijn:

 • Opbouwregels voor professioneel gebruik zijn sinds 01-01-2018 gewijzigd
 • Verkeert de steiger in nette staat, dus geen deuken of barsten in het aluminium
 • Is er bijvoorbeeld verankering nodig, of extra stabilisatoren?

Rolsteiger kopen: maak de juiste keuze

Een rolsteiger kopen is een ‘dure grap’, maar kan erg efficient zijn voor uw klussen. Zo hoeft u niet meer apart een steiger te huren en kan u aanspraak maken op de 28% investeringsafstrek bij de belastingdienst. Daarnaast gebruikt u altijd uw eigen materiaal, waar u uiteraard voorzichtig mee bent. Bij het kiezen van de juiste steiger raden we aan om de volgende afvinklijst te gebruik:

 • Stel de benodigde werkhoogte vast
 • Wilt u een brede, tussenmaat, of smalle stellage?
 • Welke lengte moeten de vloeren hebben?
 • Bent u op zoek naar een lichtgewicht platform, of mag hout ook
 • Moet de steiger voldoen aan de nieuwe opbouwregels (professioneel gebruik)
 • Hoe gaat u de stellage gebruiken: aan de gevel, of vrijstaand.

Tip: de term ‘werkhoogte’, wat betekent dit eigenlijk? Kort uitgelegd is de platformhoogte + 2 meter de werkhoogte. Stel het platform ligt op zes meter, dan rekenen we een werkhoogte van acht meter.

Voorkom boetes en kies voldoende steigermateriaal

Voor professioneel gebruik gelden sinds 2018 nieuwe opbouwregels. Rolsteigers moeten voorzien zijn van heupleuningen, zodra u het platform betreedt. De leuning hangt u vooraf in de opbouwframes, waarna u de vloer met luik plaatst. Vervolgens klimt u door het luik naar boven toe en bent u direct voorzien van een valbeveiliging. Deze manier van werken bespaart u boetes, het werkt sneller en uiteindelijk is het veiliger.

Rolsteiger kopen? Laat u adviseren…

Een rolsteiger kopen is allereerst een kostbare investering, maar uiteindelijk wilt u ook de juiste stellage aangeschaft hebben. Het is dan ook van belang dat u zich laat informeren door een partij zoals laddersenrolsteigers.nl. Voorkom boetes en ongevallen, kies voor het juiste product. Veiligheid gaat toch boven alles?