Zelf een keuken ontwerpen? Let goed op de struikelblokken!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Keuken

Tegenwoordig maken heel wat mensen de keuze om zelf hun keuken te ontwerpen. Zelf aan de slag gaan met het ontwerp van je keuken kan je natuurlijk een interessant voordeel opleveren. Indien je ervoor kiest om dit uit te besteden geef je namelijk toch een klein beetje de controle uit handen. Daarnaast voorkom je op deze manier dat je tijdens het creatieve proces nog enkele extra interessante ingevingen kan krijgen met betrekking tot jouw toekomstige keuken. Dit gezegd hebbende is het zo dat er niet alleen maar voordelen zijn verbonden aan zelf je keuken ontwerpen. Je moet er in de praktijk ook steeds bij stil blijven staan dat het ontwerpen van een keuken mogelijks niet zo eenvoudig is als je verwacht. Hiervoor een beroep doen op een professionele partij die reeds over de nodige ervaring beschikt kan dan ook wel degelijk zeer welkom zijn.

1.   Begin niet zomaar met je keuken te ontwerpen

Een keuken ontwerpen is in de praktijk niet iets waar je zomaar even snel mee begint, integendeel. Het is dan ook altijd van belang om op voorhand even grondig na te denken over welke richting je nu precies uit wil met jouw keuken. Enkel en alleen op die manier zal je namelijk kunnen vaststellen dat je over een solide basis beschikt waar je op kan verder bouwen. Enkele vragen die je, je zeker op dit vlak moet stellen voordat je aan de slag gaat met je ontwerp zijn:

  1. Over welke indeling dient jouw keuken te beschikken;
  2. Op welke manier wordt de natuurlijke inval gerealiseerd;
  3. Welke kleuren wil je graag terug zien komen in je keuken;
  4. Maak je gebruik van een greeploos design of niet;
  5. Dienen er speciale, opvallende elementen in je keuken te komen of niet;

Voor dit laatste punt kan er bijvoorbeeld worden gedacht aan een stevig uit de kluiten gewassen afzuiginstallatie. Tegenwoordig zijn er modellen op de markt terug te vinden die nauwelijks nog opvallen in de ruimte. Daar tegenover staat echter dat er ook sprake is van exemplaren die vrij aanwezig zijn. Deze afzuiginstallaties worden vaak in bijvoorbeeld een industriële keuken geplaatst.

2.   Hou rekening met de afmetingen van je keuken

De toegenomen populariteit van kleinere woningen heeft ervoor gezorgd dat ook de keuken vaak een behoorlijk stuk kleiner is dan vroeger. Bij een keuken ontwerpen moet er dan ook altijd rekening worden gehouden met de afmetingen waar de ruimte over beschikt. Deze kan namelijk bepalend zijn voor het feit of er bijvoorbeeld gebruik kan worden gemaakt van een keukeneiland of niet. Op zich kan een dergelijk eiland ook zonder moeite in een kleinere keuken worden geplaatst, alleen moet er dan wel voldoende vrije ruimte rondom het eiland beschikbaar zijn. Is dat niet het geval? Dan zal dat uiteraard de praktische mogelijkheden van de keuken niet bepaald ten goede komen. Ook dit is dus zeker een niet onbelangrijk aandachtspunt om bij een keuken ontwerpen rekening mee te houden.

In ieder geval, denk je aan een keuken ontwerpen, maar ben je er niet helemaal van overtuigd dat je dit zelf voor mekaar kan krijgen? Dan is het wellicht toch een betere keuze om daarvoor een beroep te doen op een professionele partij die reeds over de nodige ervaring beschikt op dit vlak, zoals bij de professionals van Superkeukens!