Je bekijkt nu Energiebesparing

Energiebesparing

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Energie

Klimaat verandering is een probleem dat veel aandacht krijgt tegenwoordig. Dat de aarde opwarmt is eigenlijk niet meer te ontkennen en een heel groot deel van de wetenschappers is het er over eens dat dat komt door de mens en zijn uitstoot van broeikas gassen. Daarom is het heel goed om met zijn allen te proberen minder energie te verbruiken, zodat de aarde over 20 30 jaar ook nog leefbaar zal zijn.

Versterkte broeikas effect

Het grootste probleem voor het klimaat is het versterkte broeikas effect. Het broeikas effect is het mechanisme van de aarde dat er voor zorgt dat we warmte vast kunnen houden op aarde, waardoor de temperatuur dus geschikt is voor leven op aarde. Dit is op zichzelf niet een slecht verschijnsel en zelfs essentieel voor de mogelijkheid tot leven op aarde. Echter is het probleem dat de mens nu extra broeikas gassen de atmosfeer in werpt. Door de verbranding van fossiele brandstoffen komen er allerlei stoffen die miljoenen jaren in de grond hebben gezeten in eens weer boven en daardoor verandert de samenstelling van de atmosfeer en daardoor wordt het warmer op aarde.

Energie

Een flink deel van onze energie wordt nog altijd opgewekt door het gebruiken van fossiele brandstoffen. Denk bijvoorbeeld aan kolencentrales die in Nederland en Duitsland nog altijd volop draaien. Maar ook gas dat we gebruiken voor het verwarmen van onze huizen en olie die we gebruiken voor het aandrijven van voertuigen zijn dingen die zorgen voor een versterking van het broeikaseffect. Door om te schakelen naar groene bronnen van energie, kunnen we ervoor zorgen dat er dus minder fossiele brandstoffen hoeven te worden verbrand, waardoor er dus minder broeikasgassen in de atmosfeer zullen komen en er dus minder opwarming van de aarde zal plaatsvinden.

Besparen van energie

Ook een goede manier om te zorgen voor minder verbranding van broeikasgassen is het besparen van energie. Als je minder energie nodig hebt zul je ook minder brandstof hoeven te verbranden. Door bijvoorbeeld je kozijnen goed te kiezen en je huis dus te isoleren en kozijnen op maat bestellen kan je bijdragen aan een minder warm klimaat. Maar ook door bijvoorbeeld je spouwmuren op te vullen met isolatie materiaal kan je ervoor zorgen dat je minder uitstoot veroorzaakt. Dit soort maatregels zorgen er namelijk voor dat je meer warmte in je huis zal kunnen houden en daardoor dus minder gas hoeft verbranden om het water in je radiator te verhitten.