De lage smelttemperatuur van PLA

Het mag inmiddels bekend zijn dat PLA gebruikt wordt omdat het gemakkelijk is. Wat nu eigenlijk de precieze redenen hiervoor zijn, is misschien wat minder bekend. Terwijl dit eigenlijk heel gemakkelijk te verklaren is. Zo is bijvoorbeeld de lage smelttemperatuur een hele belangrijke factor. Wanneer het plastic verwarmd wordt tot een temperatuur tussen de 70 en 80 graden Celsius, dan begint het al te smelten. Dit betekent dus dat veel minder energie nodig is om snel met het materiaal te kunnen werken. Voor veel gebruikers van 3D-printers is dit dus een ultiem voordeel te noemen omdat het snel gaat.

Alles naar wens te maken
Juist omdat PLA zo gemakkelijk te smelten is, is het ook zo dat het goed bruikbaar is voor elk type object dat geprint moet worden. Het is simpel te vormen naar het idee dat je in je hoofd hebt. Dit maakt het ook een geschikt filament om te gebruiken wanneer werken met een 3D-printer helemaal nieuw voor je is. Het is volgens insiders de standaard vorm van printmateriaal voor 3D-printers. Dit geeft je dan ook een goed beeld van wat je mag verwachten wanneer je het gaat gebruiken. Bovendien biedt het ook allerlei belangrijke voordelen.

De belangrijkste voordelen
De belangrijkste voordelen van PLA zijn vaak doorslaggevend gebleken. Het is duurzaam materiaal en dus zuiniger voor het milieu. Het smelt gemakkelijk. Het is zeer flexibel inzetbaar. Het is in alle kleuren en maten te krijgen. Het is steviger dan andere filamenten. Het is goed bruikbaar voor grote en kleine objecten. Eigenlijk kan de lijst met voordelen zo groot gemaakt worden als je zelf zou willen. Er zijn maar weinig materialen die hieraan kunnen tippen en als filament is het zelfs zo dat het zijn gelijke niet kent. Dit is dus een belangrijke reden om hiervoor te kiezen.