Beton Cire als alternatief voor tegels

Beton Cire is een vorm van stucwerk van cement. Voor de liefhebber van een luxe en warme, maar industriële uitstraling, is dit product een uitkomst. Doordat het waterafstotend is, is het een goed alternatief voor tegels. Doordat je de betonlook op zowel de wand als vloer door kunt trekken, creëer je eenheid. Het beste voorbeeld hiervan is de badkamer. Je kunt als je wilt de vloer en muur beide van beton maken. Er is zelfs keuze in kleur, en doordat het met de hand aangebracht wordt, zal iedere muur of wand uniek worden.

Prachtige aardetinten

Je kunt uiteraard kiezen voor grijs beton, maar waarom niet een andere kleur? De prachtige aardse kleuren zoals bruin, antraciet, beige en zand kleur geven een luxe en organische uitstraling. Je kunt de wand en vloer in dezelfde kleur kiezen, maar een andere tint werkt ook goed. Bekijk voor je je keuze maakt de kleuren altijd in het echt. Je scherm van de computer of telefoon geeft een vertekend beeld en als het eenmaal op de muur of vloer zit, kan het er niet zomaar weer af.

Is beton cire hetzelfde als stucen?

Stucen kan met zowel cement als gips, echter beton cire is een ander product. Door de toevoeging van kunststof wordt het waterafstotend en blijft het iets flexibel waardoor het minder snel breekt. Na het aanbrengen van de mix van cement en kunststof is er een coating nodig. Deze coating of sealer zal de wand of vloer beschermen tegen vocht en vuil. Er is in aanbrengen wel een overeenkomst met stucen, maar het materiaal dat gebruikt wordt is dus totaal anders. Beton cire is namelijk niet op basis van gips en wordt ook niet overschilderd.

Ondergrond voor beton cire

Beton cire kan op vrijwel iedere ondergrond. Dus ook op hout is beton cire mogelijk. De ondergrond moet wel vormvast zijn en niet werken. Anders krijg je scheuren. Het aanbrengen van een primer is vaak noodzakelijk, zeker op zuigende ondergronden. Gladde ondergronden dienen juist opgeschuurd te worden of voorzien te worden van een ander type primer. Zoals ook bij gietvloeren het geval is, is het voorbereiden van de ondergrond zeer belangrijk voor het resultaat en de levensduur. Een goed aangelegde wand of vloer gaat echter jaren mee.

Schoonmaken en onderhoud

Door de vuilafstotende werking en doordat wand en vloer naadloos zijn, ze hebben geen voegen, is schoonmaken een fluitje van een cent. Je moet echter geen schuurmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleek en chloor gebruiken, aangezien dit de coating kan beschadigen. Ook is het verstandig om krassen te voorkomen. Een beton cire vloer of muur is gevoeliger voor krassen dan bijvoorbeeld keramische tegels. In de badkamer loop je gelukkig niet vaak op schoenen. Ook is het verstandig om de douche na gebruik te drogen, zo voorkom je kalkaanslag. Je zult merken dat je de kraan en douche ook veel mooier houdt.

Ideaal voor renoveren

De luxe uitstraling en de brede inzetbaarheid maken beton cire ideaal voor zowel nieuwbouw als renovatie. Het kan over bestaande tegels heen zodat je die er niet eerst uit hoeft te halen. Laat de werkzaamheden wel altijd door een specialist uitvoeren. Het aanbrengen ervan is niet iets voor de doe-het-zelver, zeker niet in de badkamer waar je met vocht te maken hebt.