Je bekijkt nu Bouwkundig advies en bouwtechnische keuringen

Bouwkundig advies en bouwtechnische keuringen

Bouwkundig advies kan vaak goed van pas komen, zeker wanneer je van plan bent om bijvoorbeeld een huis te kopen of te verkopen. Daarnaast zijn er nog een hoop andere projecten waarbij je vaak wel het advies van een specialist kunt gebruiken. In dit blog gaan we het hebben over bouwkundig advies, wanneer is het nodig, en wat zijn nu de meest gestelde vragen op het gebied van bouwkundig advies?

Waarom bouwkundig advies?

Als je een huis wilt bekijken, kun je zeker een handige vriend vinden die simpele klussen begrijpt. Maar weet hij ook genoeg over de staat waar de woning in verkeert op bouwkundig gebied? Kleine kans!

Elke bouwfase heeft zijn aandachtspunten en specifieke problemen. Bouwkundig ingenieurs hebben interne kennis en besteden bij inspecties bijzondere aandacht aan deze punten. Kijk bijvoorbeeld naar de eventuele aanwezige factor die bij veel woningen een probleem vormt: asbest. In woningen van vóór 1993 kunt je verdachte asbestmaterialen tegenkomen. Dit zit niet alleen op het dak van de schuur, ook het zeil van oude trapkasten kunnen asbest bevatten, ook plekken waar ooit de oude ketel stond kunnen asbest gevaar met zich mee brengen. Verwijderen hoeft niet direct nodig te zijn, de locatie van het probleem constateren is voor nu het belangrijkste
Waar sommigen zich vaak rijk mee rekenen, is de capaciteit om alles zelf te doen, en denken dat zij genoeg ervaring en verstand van zaken hebben om alles alleen aan te kunnen. Vooral elektriciteit krijgt van de enthousiaste klusser een hoop interesse. Veel klussers houden er echter geen rekening mee dat elektrotechniek toch echt een vak apart is. En als je ergens woont, wil je het niet onveilig vinden. De beste beslissing is om defecten te vinden voordat je koopt en deze te verhelpen voordat er zich ergere problemen voordoen.
Gebreken aan gebouwen komen niet alleen bij oudere gebouwen of woningen voor. Ook bij huizen tussen de 5 en 10 jaar kun je een hoop mankementen tegengekomen. Bijvoorbeeld kit die al door zijn beste tijd heen is, of loszittend tegelwerk. Je zult het snel negeren, maar onderhoud op dit gebied is vaak essentieel om eens in de zo veel tijd te controleren.
Van tijd tot tijd komt een bouwkundig adviseur een huis tegen met veel gebreken. Ze willen dan de potentiële kopers vertellen: doe dit niet. Maar dit is niet de taak van een bouwkundig adviseur. Mensen zijn vaak gauw helemaal weg van een huis, en willen dan enkel weten wat er nodig is voor een goede woonbeleving.
Daarom wordt er bij de bouwtechnische keuring alleen naar structurele omstandigheden gekeken, en technisch gezien is dit geen opeenvolging. Het is belangrijk een rapport op te stellen voor een renovatie. Dan ben je als koper ook goed op de hoogte van de eventuele kosten. De koper kan deze informatie vervolgens gebruiken om te onderhandelen.
Daarom is het zeer aan te bevelen altijd om te controleren voordat u koopt. Het verbetert de positie in de onderhandeling aanzienlijk en geeft u een goed gevoel bij het kopen van het huis van jouw dromen!

Bouwkundige keuringen, de meest gestelde vragen.

Wanneer een huis gekocht of verkocht gaat worden dan zul je dus de term bouwtechnische keuring wel vaker tegenkomen. Tijdens deze keuring wordt de staat van de woning heel goed onderzocht. Alle aspecten van de woning en al het bijbehorende zal worden gecontroleerd en geïnspecteerd. Metingen zijn vaak ook aan de orde, op allerlei soorten gebieden. De bouwkundig adviseur zal een objectief en onafhankelijk beeld geven van hoe de woning er voor staat. De rapporten kunnen dan weer goed worden benut doordat alles heel precies in kaart is gebracht. Alle problemen komen boven water, en zo kunnen ze ook een stuk beter worden aangepakt. Toch komen er nog wel een aantal vragen naar boven in de meeste gevallen. Die gaan we nu nader benoemen.

Wanneer voer je bouwinspecties uit?

Als je een huis wilt kopen, dan kun je kiezen voor het laten uitvoeren voor een bouwtechnische keuring. Als koper is het je verantwoordelijkheid om onderzoek te doen, dus probeer zoveel mogelijk informatie over het huis te vinden. Bouwwerkzaamheden kunnen je als koper helpen een beter begrip te krijgen van de items die u wilt kopen en eventuele verborgen kosten die aan het huis zijn verbonden.

Als huiseigenaar kun je ook bouwkundige keuringen uitvoeren. Als het huis er in goede staat uitziet, staat het sterker op de markt. Wanneer er een defect wordt geconstateerd, kan het probleem worden opgelost dat draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de woning. En je wilt uiteraard dat een woning zo aantrekkelijk mogelijk voor de dag komt wanneer je hem verkoopt. En wanneer je een nieuwe koopt wil je uiteraard dat de woonbeleving niet in gevaar komt door eventuele defecten.

Hoe verloopt zo’n keuring?

Alle delen van de woning die door middel van een visuele inspectie kunnen worden geïnspecteerd, worden meegenomen in de inspectie. Bij de keuring wordt geen schade toegebracht aan de woning, het zorgt enkel voor de juiste constatering op het gebied van eventuele gebreken.

Hoe lang duurt een bouwtechnische keuring?

Afhankelijk van degene die de keuring uitvoert, is de termijn voor het ontvangen van het rapport ongeveer een week. Afhankelijk van de omvang van de woning, zal de inspectie zelf maximaal 2 uur in beslag nemen. Informeer bij voorbaat naar de duur van het bouwkundig onderzoek, en binnen welke termijn het onderzoek moet zijn afgerond.

De voordelen van een bouwkundig rapport?

Wanneer je de onderhandelingen laat doen tijdens de onderhandelingen met de koper dan kan een bouwkundig rapport een goed hulpmiddel zijn tijdens de onderhandelingen. Bij geconstateerde gebreken kan dit gevolgen met zich mee brengen wat betreft de waarde van de woning.

Laat je de bouwinspectie doen nadat de handtekeningen onder het koopcontract zijn gezet? Dan is wellicht een goed idee om een mogelijkheid tot ontbinding op te nemen in het koopcontract.

Bouwkundige tekeningen voor nieuwe projecten.

Nieuwe projecten zijn altijd spannend, het is dan altijd handig wanneer je kunt rekenen op een specialist in bouwtekeningen. WeBuild4You staat voor je klaar op het gebied van bouwtekeningen, helpt met het aanvragen van de nodige vergunningen en helpt met de juiste advisering en berekeningen. Het maakt hierbij niet uit welke soort tekeningen je nodig hebt om je project uit te voeren, WeBuild4You klaart de klus!